Попри те, що режим Лукашенка щодня кидає за ґрати незгодних, співпраця СБУ та Генпрокуратури триває і донині. Народна депутатка Інна Совсун днями отримала відповіді від Служби безпеки, Міністерства внутрішніх справ та Офісу Генпрокурора на свої запити щодо обсягів їхньої взаємодії з КДБ та іншими держорганами Білорусі.

«Повідомляємо, що СБ України здійснює взаємодію та обмін інформацією з КДБ Білорусі у рамках Угоди про співробітництво і взаємодію між Службою безпеки України і Комітетом державної безпеки Республіки Білорусь від 31.07.1992, а також відповідно до 21 протоколу до зазначеної Угоди, підписаних у період з 1993 по 2006 рік. Вказані акти містять службову інформацію та мають відповідний гриф обмеження доступу», — йдеться у відповіді СБУ.

У МВС, тим часом, повідомили, що Національна поліція України співпрацює з «компетентними органами» Республіки Білорусь за дорученням Генеральної прокуратури. У міністерстві переконують, що співпраця здійснюється лише у сфері кримінальних правопорушень.

«Упродовж 2021 року Генеральною прокуратурою України доручено Головному слідчому управлінню Національної поліції України організацію виконання 19 клопотань про надання міжнародної правової допомоги у кримінальних справах, з яких 6 запитів виконано, а виконання 13 запитів, наразі триває», — зазначили у міністерстві.
Згідно з відповіддю на запит депутатки, впродовж січня – липня 2021 року Нацполіцією було також здійснено 378 контактів з білоруськими силовими структурами по лінії Інтерполу.
«Переважна більшість контактів здійснювалась з приводу розслідування таких кримінальних правопорушень та інших подій, як шахрайство (25), безвісти зниклі особи – дорослі (19), вбивство та незаконний обіг наркотиків – інше (по 17), грабіж, крадіжка (16), інші насильницькі злочини проти життя та здоров’я (13), нелегальна міграція – організація (9), корупційні, службові злочини (8), розшук транспортних засобів – легковий (7), нанесення тілесних ушкоджень та тероризм – інше (по 5)», — заявили у МВС.

Державна прикордонна служба, за даними МВС, за сім місяців поточного року направила Державному прикордонному комітету Республіки Білорусь 22 інформування про виявлення контрабанди, проведення спільних заходів, протидію транскордонній злочинності, опрацювання планів двостороннього співробітництва, проведення спільної операції на українсько-білоруській ділянці кордону тощо, і отримала навзаєм 20 інформувань з таких самих приводів.

«На рівні органів охорони державного кордону направлено – 231 інформування (про порушення державного кордону, пропуск через державний кордон, виявлення протиправної діяльності, використання авіації, проведення робіт, прохід суден – 191, проведення прикордонно-представницьких зустрічей – 5, обмін статистичною інформацією – 24 та вітальні адреси – 11), отримано – 211 інформувань (про порушення державного кордону, пропуск через державний кордон, виявлення протиправної діяльності, використання авіації, проведення робіт, прохід суден – 174, проведення прикордонно-представницьких зустрічей – 4, обмін статистичною інформацією – 24, та вітальні адреси – 9)», — зазначено у відповіді МВС на запит Інни Совсун щодо роботи Державної прикордонної служби України у колаборації з відповідним держорганом Білорусі.

У свою чергу в Офісі Генпрокурора перерахували міжнародні угоди, на підставі яких співпрацюють з іншими країнами, а також зазначили, що у звітах за результатами співпраці вказуються лише загальні показники роботи відомства в рамках міжнародного співробітництва та «враховується загальна кількість звернень іноземних установ без зазначення країни звернення».

«Таким чином, запитувані Вами дані щодо кількості звернень про міжнародне співробітництво, що надійшли від компетентних органів Республіки Білорусь, та кількості запитів, направлених до компетентних органів Республіки Білорусь, не відображаються у звіті про роботу органів прокуратури.

Крім того, оскільки міжнародне співробітництво з Республікою Білорусь є співробітництвом під час кримінального провадження, дані щодо вжитих заходів на виконання запитів про правову допомогу є такими, що містять таємницю досудового розслідування», — додали в Офісі Генпрокурора.

За даними Державної міграційної служби, у 2021 році з України у Білорусь та треті країни було видворено 16 громадян Білорусі. На сьогодні, у застінках білоруських тюрем перебувають 652 політичних в’язня.

CATEGORIES:

Uncategorized

Tags: