11 лютого о 13:00 відбулося онлайн-обговорення: “Білоруська АЕС: спасіння України від блекауту чи фінансування режимів Лукашенка та Путіна” за участі:
Павла Латушко, голови Народного антикризового управління Білорусі;
Інни Совсун, народної депутатки ВР України, членкині профільного комітету з питань енергетики;
Михайла Гончара, президента центру глобалістики «Стратегія ХХІ».

В опалювальний сезон 2020 Україна увійшла з запасами вугілля, які були достатніми для теплої зими, але виявились недостатніми для холодної. Вже наприкінці грудня залишки на складах були на 10% менші за необхідну норму і з настанням низьких температур ситуація стрімко погіршилась. В Нацкомісії по регулюванню енергетики і ЖКХ ситуацію пояснили комплексом внутрішніх непередбачуваних факторів технічного та бюрократичного характеру, таких як наприклад співпадінням ремонтних робіт на значної частини енергоблоків АЕС та початком опалювального сезону, придбання несертифікованого обладнання, тощо.
В грудні 2020 закінчився строк заборони на імпорт електроенергії з Росії та Білорусі і вже на початку 2021 Україна відновила імпорт електроенергії з обох країн після майже дев’ятимісячної заборони регулятора.
Ці події співпали з запуском сумнозвісної Островецької БелАЕС, проінвестованої російською компанією «Атомстройекспорт», побудованої за російською технологією та керованої російським менеджментом. Фізичний запуск першого реактора БелАЕС відбувався одночасно з масовими протестами проти фальсифікації результатів президентських виборів у Білорусі і стався попри наявні питання до якості та відповідності матеріалів конструкції реактора та відсутності ліцензії на експлуатацію (оскільки ще не завершено етап дослідно-промислової експлуатації).
Небайдужа громадськість та частина українських політиків назвали рішення про імпорт “злочином проти безпеки та незалежності України”, оскільки ситуація небезпечна не лише з огляду на політичні протиріччя, а й дійсно несе потенційні ризики для енергетичного ринку України. БелАЕС побудована всупереч позиціям Литви та Польщі, в обхід європейських конвенцій з низкою технічних порушень, неодноразово зафіксованих різними експертними комісіями.
Європейські партнери також несхвально поставились до відновлення імпорту електроенергії з Білорусі та РФ, оскільки це протирічить обіцянкам українського уряду синхронізувати Об’єднану енергосистему України до європейської. До того ж, постає питання етичності фінансування репресивних режимів Лукашенко і Путіна. Про те, як оптимізувати власні потужності та не допустити підтримку недемократичних сил, ми поговоримо з експертами.Обговорення організоване незалежною громадською ініціативою Free Belarus Center, що надає гуманітарну допомогу білоруським релокантам в Україні, здійснює адвокаційну діяльність, опікується інформаційним висвітленням подій в Білорусі та забезпеченням реакцій міжнародної спільноти на репресії проти громадянського суспільства.

CATEGORIES:

Падзеі

Tags: