Вимагаємо обмежити співпрацю з білоруською владою

Влада Білорусі вийшла на новий рівень агресії стосовно власних громадян і порушення норм міжнародного права. За травень 2021 слуги режиму Лукашенка ув’язнили строком до 7 років ще 7 політиків і блогерів, розгромили редакцію Tut.by та студію Белсат, заарештували ще 24 журналісти, захопили пасажирський літак і викрали журналіста Романа Протасевича. 

При невизначених обставинах 21 травня в колонії помер активіст Вітольд Ашурок. 25 травня в Мінську покінчив із життям 17-річний Дмитро Стаховський, проти якого режим відкрив кримінальне провадження за участь у мітингах. 

Лукашенко ухвалив низку чергових диктаторських законів, які дають можливість силовикам стріляти в громадян на акціях протесту, забороняють журналістам висвітлювати акції, а громадянам – збирати гроші на штрафи, отримані за участь в акціях. 

Країни Європи заморожують грошову допомогу Білорусі, готують санкції та забороняють перельоти над Білоруссю. Україна також заборонила перельоти, але цього недостатньо.

Закликаємо українську владу на офіційному рівні визнати Олександра Лукашенка «самопроголошеним президентом Білорусі», обмежити дипломатичні контакти з білоруським режимом, окрім як у питаннях біженців та політв’язнів.

Вимагаємо від Ради національної безпеки та оборони ввести секторальні економічні санкції щодо Білорусі та персональні санкції щодо білоруських компаній та їх власників, олігархів та діячів режиму, які перебувають під санкціями Європейського Союзу.

Закликаємо ввести заборону на імпорт електроенергії та нафтопродуктів, будівельної сировини, зокрема бітуму білоруського виробництва, а також мінімізувати на регіональному та національному рівнях державні закупівлі у великих білоруських підприємств.

Вважаємо необхідним визнати Республіку Білорусь, де функціонує ручна система правосуддя, досі існують смертна кара та масові порушення прав людини, небезпечною країною походження, а, відтак, наголошуємо на необхідності призупинити екстрадицію та видворення осіб на її територію. 

Водночас, наголошуємо на необхідності створення гуманітарного коридору для політичних біженців-громадян Білорусі. Станом на травень 2021 року авіасполучення було єдиною можливістю для біженців залишити територію Республіки, аби просити про політичний притулок за кордоном – зокрема, на території України. Рішенням про припинення прямого авіасполучення Україна позбавила їх останньої можливості втекти від режиму.

CATEGORIES:

Uncategorized

Tags: